Öğrencilerimiz tekstil laborantlığı bölümünde tekstil terbiyesi dalının temel eğitimlerinin tamamını hem teorik hem de uygulamalı olarak alırlar. Hammadde aşamasından tekstil kullanıcısına kadar olan süreçte tekstil materyallerinin gerekli tüm fiziksel ve kimyasal testlerini yapar, standartlar ve kalite kontrol konusunda bilgi sahibi olurlar.
Laboratuvarlarımızda bulunan
- IR makinası ve ısıtıcı plakalarda ön terbiye, boyama işlemi,
- spektrofotometre cihazında reçete hesaplamaları ve boyama işlemi yapılan kumaşların orijinal numune ile karşılaştırılma işlemleri
- crokmetre cihazında sürtme haslığı testi
- yağlı sulu makinasında yıkama ve kuru temizleme haslığı testi
- perspirometre cihazında su ve ter haslığı testini
- martindale cihazında aşındırma ve pilling testlerini
- ışık kabininde boyalı ürünlerin renk kontrolü ve değerlendirme
işlemlerini uygulamalı olarak öğrenir ve yaparlar.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Tekstil laborantlığı bölümü mezunu öğrencilerimiz tekstil işletmelerinde fiziksel test laboratuvarı, kimyasal test laboratuvarı ve işletmelerin üretim bölümleri gibi alanlarda çalışırlar. Renk çalışmalarını yürüten colorist olarak işletmelerde görev alabilirler.Ayrıca işletmelerde gösterdikleri performanslara göre çalıştıkları bölümlerin şef yardımcılığı pozisyonlarına kadar yükselebilmektedirler.
Meslekte İlerleme / Akademik Kariyer Fırsatı
Tekstil laborantlığı bölümü mezunu öğrencilerimiz üniversitelerin tekstil teknikerliği ve tekstil mühendisliği bölümlerinden mezun olduklarında işletmelerde tekniker, mühendis olarak ilerleyen süreçlerde de müdür yardımcılığı, müdür gibi daha üst pozisyonlarda çalışma imkanı bulurlar.